Sinir ucu iltihabı zona

Kökeninde su çiçeğine sebebiyet veren virüs bulunan zona hastalığı aslında sinir uçlarının iltihaplanmasıdır. Duyu sinirleri yolu üzerinde ortaya çıkan ve ağrılı bir sinir kökü iltihabı olan zona, özellikle gövdede göğüste yüzde ve bacaklarda görülür.09-Jul-2013

Döküntüsüz zona nedir?

Zona, hastaların bağışıklık sistemine ve yaş gruplarına göre farklı belirtilerle ve farklı ağırlık seviyeleriyle kendisini gösterebilir. Sıklıkla döküntü vermeden önce ağrı, yanma ve kaşınma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bazı hastalarda döküntü vermez ve o şekilde kalır. İşte bu duruma döküntüsüz zona adı verilir.

Sinir ucu iltihabı ne kadar sürer?

Hastada panik meydana gelir. Hatta ölüm korkusu bile oluşabilir. Şiddetli mide bulantısı, yemek yeme ve su içmede zorlanmaya neden olabilir. Hastalık iki gün ile altı hafta arasında sürer.

Zona sinir ucu iltihabı neden olur?

Sinir ucu iltihabının en yaygın sebebi diyabet yani şeker hastalığıdır. B12 ve folat gibi çeşitli vitamin eksiklikleri sinir ucu iltihabına yol açabilir. Aşırı alkol tüketimi sinir ucu iltihabına neden olabilir. Kemoterapi ilaçları sinir ucu iltihabına sebep olabilir.

Sinir ucu iltihabı belirtileri nelerdir?

Polinöropati – Sinir Ucu İltihabı Belirtileri

  • Uyuşma.
  • Karıncalanma.
  • İğne batması hissi.
  • Kol, bacak, el veya ayakta güçsüzlük.
  • Ağrı (yanma, üşüme, bıçak saplanır gibi ağrı, batma hissi)
  • Duyu hissinde azalma.
  • Dokunmaya karşı aşırı hassasiyet.
  • Gece ağrı nedeniyle uyku bozukluğu.

Döküntüsüz zona ne kadar sürer?

Bu süre ortalama 2-3 hafta sürer. Çok nadiren döküntü olmadan yanma-batma ve ağrı ile seyredebilir. Döküntüsüz zonada tanı koymak oldukça zordur. Zona sıklıkla stresli dönemlerde, yaşlılarda ve bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklarda veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlarda ortaya çıkar.

Iç zona hastalığı nedir?

Zona hastalığı, ağrılı kızarıklıklar şeklinde görülen, viral kaynaklı bulaşıcı bir sinir enfeksiyonudur. Normal şartlar altında zona hastalığı vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak birçok vakada gövdenin sol veya sağ tarafını saran tekli bir kabarcık şeridi olarak görünür.

Hasar görmüş sinirlere ne iyi gelir?

Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.